Verstappen mindent vitt, Alonso dühöng – szombati F1-es hírek

Két F1-es eseményt is rendeztek ma, hiszen előbb a Miami Nagydíj sprintfutamát, majd néhány órával később a vasárnapi nagydíj időmérő edzését bonyolították le Floridában. Meglepetés nem történt, legalábbis az élen: mindkét sessionön Max Verstappen tudott nyerni.

f1-verstappen-sprint-zidane-miami

Verstappené a sprintfutam Leclerc és Perez előtt

A sprintversenyen a világbajnok rajt-cél győzelmet aratott, az egyes kanyarnál kicsit megtámadta ugyan a mellőle rajtoló Charles Leclerc, de visszaverte ezt a próbálkozást a Red Bull sztárja, és onnantól kartávolságra tartotta magától riválisát. Nagy előnyt nem tudott kiautózni, de összességében kérdés nélkül nyert, Leclerc kérdés nélkül lett második, a dobogó alsó fokára pedig Sergio Perez állhatott fel. A sprint egyik fő sztoriját Daniel Ricciardo adta, aki a negyedik helyről rajtolt, átmenetileg a harmadik helyen is haladt Perez előtt, majd végül nagy védekezéseket bemutatva negyedik lett, és bravúros teljesítménnyel szerezte meg idei első pontjait. Ricciardo értékelése itt olvasható!

A másik nagy történet Kevin Magnussené volt, aki rengeteg büntetést gyűjtött be a folyamatosan szabálytalan védekezésével, amelyet Lewis Hamilton ellen mutatott be azért, hogy feltartsa a hétszeres világbajnokot. Magnussen ráadásul azt mondta, hogy direkt szegett meg minden létező szabályt a csapatérdek miatt, amiért később beidézték a stewardok esetleges sportszerűtlen viselkedés miatt. Magnussen nyilatkozata (ami ezt kiváltotta) itt olvasható, az pedig, hogy a dán miért nem kapott még további büntetéseket, ide kattintva található.

A harmadik sztori pedig az említett Hamiltonhoz kötődik, aki a rajtnál tömegbalesetet okozott, legalábbis szerepet vállalt benne, amiért végül nem büntették meg: itt kiesett Lando Norris és Lance Stroll, de tönkrement Fernando Alonso versenye is, aki ezt követően úgy fogalmazott, hogy Hamiltont azért nem büntetik, mert nem spanyol. Alonso ráadásul ugyanezt megismételte az időmérő után is, sőt hozzátette, hogy az FIA-elnökkel is beszélni akar erről a jövő spanyol versenyzőgenerációnak védelme érdekében is. Pedig ekkor még a kétszeres világbajnok nem is tudta, hogy végül az Aston Martin kínai óvását is elutasították, miután újnak és relevánsnak, viszont nem jelentősnek találták az új bizonyítékaikat – részletek itt.

A sprintfutam összefoglalója és végeredménye itt olvasható!

f1-alonso-aston-miami-1

Verstappen a pole-t is megszerezte

Pár órával a sprint és az azt követő nyilatkozatdömping után vissza kellett ülni az autóba, és jöhetett a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét meghatározó időmérő. Az élen itt sem történt nagy változás: ugyanúgy Verstappen szerezte meg a pole-pozíciót és ugyanúgy Leclerc lett a második, annyi módosult, hogy Carlos Sainz jobb kört rakott össze és bejött harmadiknak, megelőzve Perezt, a két McLarent és a két Mercedest. Fernando Alonso csak a 15. helyre kvalifikált és az időmérő egyik nagy csalódását okozta, a másikat pedig Ricciardo jelentette, aki a pénteki 4. rajtkocka után most már a Q1-ben kiesett és csak a 18. rajthelyet szerezte meg.

Az időmérő összefoglalója és végeredménye itt található!

Leclerc egyébként azt várja, hogy sikerül majd megszorongatniuk Verstappent, mivel a sprintfutamon is hasonló mértékben koptak a gumik a Ferrarin és a Red Bullon, pontosan azt remélte, hogy Sainzcal ketten ott lesznek a holland nyomában, hogy taktikailag nyomást tudjanak helyezni a világbajnokra. Bíznak a versenytempójukban, amiben Sainz is egyetértett vele, hozzátéve, hogy ő a tisztább ívről rajtolhat, és szeretnék már az első kanyarban zavarba hozni a hollandot.

A McLaren a beállításokat rontotta el: Lando Norris szerint az időmérő előtt változtattak az autón, de rossz irányba mentek el vele, emiatt szenvedtek jobban és lett csak ötödik a kvalifikáción. Azt kívánja, hogy bárcsak visszatekerhetnék ezeket a dolgokat, de a futamig nem nyúlhatnak már az autóhoz, úgyhogy ebből kell kihozni a maximumot.

A Mercedes cáfol

Toto Wolff tagadja, hogy levelet írtak volna az FIA-nak azzal, hogy különengedélyt kérjenek Andrea Kimi Antonellinek azért, hogy még az augusztusi 18. születésnapja előtt bemutatkozhasson az F1-ben. „Nem mi hoztuk fel az engedményt, és határozottan kijelentettük a kezdetektől, hogy mi nem törekszünk erre. Nem tudom, honnan ered ez a meggyőződés, hogy a Mercedes akarja ezt előrenyomni. Kiminek az F2-es szezonra kell koncentrálnia, és ezt ő is tudja. Minden más csak pletyka, amelyek folyamatosan keringenek, és tényszerűen tévesek. Ő a Prema F2-es versenyzője, ezt csinálja és erre fókuszálunk mindnyájan. Úgy gondolom, ez az engedménykérdés azért kapott gellert, mert egyre többen kacérkodtak az ötlettel. De mi a magunk részéről sosem hajtottuk ezt” – tette hozzá a Mercedes első embere.

f1-antonelli-mercedes-teszt-3

A McLaren-vezér Zak Brown szerint megszaporodott az utóbbi időben a Red Bulltól hozzájuk befutó önéletrajzok száma, és arra számít, hogy Adrian Newey távozása csak az első dominó az energiaitalosoknál, de hamarosan jó páran távozni fognak Milton Keynesből. Viszont ők nem akarnak lecsapni Newey-ra. Nyilatkozata ebben a cikkben található! A Williams részéről ellenben elismerte James Vowles csapatfőnök, hogy könnyed egyeztetéseket folytatnak a szakemberrel.

Michelisz dobogós, francia siker az ERC-ben

Két nemzetközi sorozatot említsünk még meg az F1-es hírek után: Michelisz Norbert két futamból egy dobogós helyezéssel megőrizte vezetését a TCR World Tour tabellájának élén (részletek ezen a linken), míg a Rali-Eb Kanári-szigeteki futamán Yoann Bonato nyert Mathieu Franceschi előtt, így kettős francia győzelem született, Franceschi pedig át is vette a vezetést a bajnokságban a címvédő Hayden Paddon előtt.

Csomós Miklós és Nagy Attila tegnapi hatalmas balesete után ma László Martin és Bán Viktor esett el a magyar párosok közül, szintén egy házfal vetett véget a futamuknak, de nekik szerencsére nem lett bajuk. Herczig Patrik és Varga Kristóf az ERC Junior értékelés 8. helyén zárta a viadalt.

formula.hu