Itthon: Reagált a Szent János kórház: Csökkentett kapacitással, de működik az ellátás

Itthon: Reagált a Szent János kórház: Csökkentett kapacitással, de működik az ellátás

A kórház szerint szó sincs osztálybezárásokról.

Ahogy beszámoltunk róla, karácsony előtt jelentette be az Észak-budai Szent János Centrumkórház – közismert nevén János-kórház –, hogy nem tudja ellátni a II. kerületi betegeket, mert nem teljesülnek náluk az ehhez szükséges minimumfeltételek.

Most pénteken aztán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő újabb, az intézménnyel kapcsolatos dokumentumokat tett közzé, amelyek szerint a II. kerületben lakók számára a gasztroenterológiai, az endokrinológiai és a neurológiai ellátás, valamint a sztrókügyelet sem lesz elérhető ott.

Az iratok arról is tanúskodnak, hogy neurológia az I. kerületiek, az endokrinológia a XII. és a XXII. kerületek számára sem lesz elérhető, az érintett betegeket pedig más intézményekben látják majd el, és a változások  mostantól március végéig lesznek életben.

Kunetz Zsombor szerint az ellátás akadozásának háttérben a bérnővéri rendszer megszüntetése állhat. Ennek kapcsán az ATV híradója megkereste a kórházat, amely megerősítette a Kunetz által bemutatott dokumentum valódiságát. Ugyanakkor azt írták, a dokumentum „tartalmának értelmezése sajátos és téves, hangulatkeltésre alkalmasan rosszindulatú.”

A kórház sajtóosztálya emlékeztet rá, hogy 2024. január 1-től betegbiztonsági okokból munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül nem biztosítható az ápolási képesség. „A szabályozásnak megfelelően intézményünk az elmúlt egy évben számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy minél kevesebb vállalkozó és személyes közreműködő bevonásával szervezze meg a betegellátást, jelentősen csökkentettük a közreműködői óraszámot. A biztonságos betegellátás érdekében a belgyógyászati (kardiológia, diabetológia, gasztroenterológia) és a neurológia ellátások esetében végrehajtott átszervezés érintette az adott osztályok ágyszámait és területi ellátási kötelezettségeit. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek az osztályok „leállnak”, hanem azt, hogy egy átmeneti időszakban ugyan csökkentett ágyszámmal és kisebb területi ellátási kötelezettséggel, de minden szakmában továbbra biztosítják a betegellátást.”

Hozzátették, hogy társintézményekkel együttműködve folyamatosan biztosított a II. kerületi betegek megfelelő ellátása is.

HVG