Nem élte túl a holdi éjszakát, végleg elcsendesedett az Odysseus holdszonda

Hét nap aktív szolgálat jutott a Holdon az Odysseusnak, a hideg és sötét holdi éjszakát már nem élte túl a leszállóegység.

A NASA által támogatott Intuitive Machines február végén juttatta a Hold felszínére az Odysseus nevű űreszközét – a cég számára ez történelem volt, lévén ők voltak az elsők, akik privát cégként érték el ezt, míg Amerika számára visszatérés a holdfelszínre 1972 után.

A leszállás ugyanakkor nem sikerült tökéletesen: a holdszonda megbotlott, és az oldalára borult, noha használható maradt.

A holdi éjszakát megelőzően az Intuitive Machines március elején alvó üzemmódba kapcsolta az Odysseust, abban a reményben, hogy a szonda újra életjeleket ad, amint ismét napfény éri a napelemeit.

Sajnos nem így történt: a cég szombaton közölte, hiába várták március 20. óta a szonda jeleit, azok több nap alatt sem érkeztek meg, így 23-án elengedték a leszállóegységet – így már nincs remény arra, hogy az újból felébredjen.

Az Odysseus így is rengeteg tudományos és telemetriai adattal szolgált, melyek fontos tapasztalatokkal segíthetik a 2024 későbbi szakaszára időzített következő küldetést.

Érdekesség, hogy a japán űrhivatal, a JAXA szintén az év elején szondája (mely ugyancsak kissé esetlenül landolt a holdfelszínen) korábban túlélt egy holdi éjszakát, és újból kommunikálni kezdett a földi irányítással.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG