Óriási bajban van Ukrajna

Ukrajna nagy bajban van, mert mára már nincs szavahihetősége, és összevissza beszél a két éve zajló háborúban – hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette: ha a merénylők valóban képzett terroristák voltak, akkor nem indultak volna meg Ukrajna felé. Nógrádi György szerint minden jel arra mutat, hogy Putyin nem hisz az ukránoknak.

A szakértő az Origónak azt mondta: ha megnézzük, hogy négy felfegyverzett ember hogyan tudott bemenni egy több ezer fős rendezvényterembe, és közben hol voltak az orosz biztonságiak, akkor az kérdéseket vet fel. Kiemelte: az első perctől egyértelmű volt, hogy négy, volt Szovjetunió területéről származó muszlim követte el a merényletet.

„Az Iszlám Állam meg akarja büntetni az oroszokat, mert részt vesznek a szíriai polgárháborúban, ahol ők az Iszlám Állam ellen harcolnak. Részt vesznek Irakban is, ahol szintén az Iszlám Állam ellen harcolnak. Részt vettek Afganisztánban, ahol kőkeményen felléptek a tálibokkal szemben, és ez most a bosszú.”

A biztonságpolitikai szakértő szerint az azonban különösen furcsa, hogy a négy ember, aki elvileg elkövette a merényletet, megindult Ukrajna felé. Szerinte ez nem volt logikus lépés.

„Tehát ha ezek valóban képzett terroristák voltak, akkor nem indultak volna meg Ukrajna felé. Végül elfogták őket a kupjanszki erdőben. Tudni kell, hogy ez egy óriási erdőség, a II. világháborúban itt elég komoly csaták is zajlottak.”

Az elfogás után Putyin orosz elnök egyértelművé tette, hogy ő a merényletért Ukrajnát teszi felelőssé. Ukrajna pedig azonnal bejelentette, hogy a merénylethez semmi köze nincs. Nógrádi szerint ezzel az a gond, hogy Ukrajna eddig szinte mindig hazudott.

„Többször bejelentették, hogy úgynevezett puha célpontok ellen Oroszországban az ukrán titkosszolgálat már eddig is hajtott végre merényleteket. Tehát Ukrajnának mára már nincs szavahihetősége, és összevissza beszél a két éve zajló háborúban. ”

Kiemelte: „Putyin Ukrajnát teszi felelőssé, és ha bebizonyosodik, hogy bármi köze van Ukrajnának a merénylethez, akkor óriási orosz csapások várhatóak Ukrajnában, másrészt nehéz lesz a Nyugatnak azt mondani, hogy továbbra is Ukrajnát támogatják, miközben Ukrajna terroristákat támogatott. De ezt ma még nem lehet megmondani, viszont jól kirajzolódott, hogy kinek mi a célja.”

Írta a Magyar Hírlap