Észak-macedón elnökválasztás: magasabb részvételi arány és kiélezett harc

MH/MTI
2024. április 24. szerda. 21:29

A verseny a közvélemény-kutatások szerint a hivatalban lévő szociáldemokrata Sztevo Pendarovszki és a jobboldal jelöltje, Gordana Sziljanovszka-Davkova között volt a leginkább kiélezett, és a várakozások szerint a második fordulóba is ez a két jelölt kerül be.

A szavazás előtti utolsó közvélemény-kutatás szerint – amelyet az ország közszolgálati televíziója végzett – Sztevo Pendarovszki a voksok 9,7 százalékára, míg Gordana Sziljanovszka-Davkova a szavazatok 19,2 százalékára számíthat. A voksolás előzetes eredményeit szerda késő este közlik.

Észak-Macedónia 2005 óta az EU tagjelöltje, de a csatlakozási tárgyalások csak 2022-ben kezdődtek meg, és egyelőre Bulgária miatt stagnálnak. Bulgária az észak-macedóniai bolgár kisebbség alkotmányos elismerését követeli, vagyis azt, hogy az alaptörvény szövegébe az eddig is belefoglalt nemzetiségek – a macedón, az albán, a török, a vlah, a szerb, a roma és a bosnyák – mellé bekerüljön a bolgár is. Az alkotmánymódosításról már tárgyaltak a parlamentben, ám a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) tiltakozása miatt nem volt meg a kétharmados többség a módosításhoz.

A Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) 2017-ben került hatalomra, azóta a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére az ország Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak.

Amennyiben szerdán egyik jelölt sem szerezte meg a voksok több mint felét, május 8-án második fordulót kell tartani. A második fordulóban az a jelölt nyer, aki több szavazatot kapott, ám a voksolás érvényességéhez negyvenszázalékos részvételi arányra van szükség.

Írta a Magyar Hírlap