Felelősséget kell vállalni a gyarmati múlt bűneiért

MH/MTI
2024. április 24. szerda. 22:22

„Teljes felelősséget vállal” Portugália azokért a bűntettekért, amelyeket a gyarmati időszakban és a rabszolgakereskedelemben elkövetett – jelentette ki Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök kedden este külföldi újságírók előtt, utalva egyúttal arra is, hogy országának kártérítést kellene fizetnie múltbéli bűneiért.

„Ezeknek a bűntetteknek áruk volt, és ezt az árat meg kell fizetnünk” – fogalmazott a portugál elnök. „Vannak olyan bűntettek, amelyeknek elkövetőit nem vonták felelősségre? Elkoboztak olyan vagyonokat, amelyeket azóta sem juttattak vissza tulajdonosának? Vizsgáljuk meg, hogyan lehetne ezeket az eseteket jóvátenni” – mondta Rebelo de Sousa.

Több mint négy évszázadon keresztül legkevesebb 12,5 millió embert hurcoltak el Afrikából főként európai hajókon és adtak el rabszolgának amerikai – főként brazil és karibi – ültetvényekre. Portugál kereskedők minden más európai országnál több, csaknem 6 millió afrikait adtak el rabszolgának. Portugália azonban mindeddig nem nézett szembe gyarmati múltjával, és az iskolákban is csak keveset tanítanak a transzatlanti rabszolgakereskedelemben betöltött szerepükről. Sőt, a gyarmati korszakra, amikor Portugália uralta Angolát, Mozambikot, a Zöld-foki szigeteket, Kelet-Timort és India egyes részeit, sokszor máig inkább büszkeséggel tekintenek vissza.

Világszerte egyre több helyen merül fel annak gondolata, hogy kártérítést kellene fizetni a transzatlanti rabszolgakereskedelemért, olyan tervek is vannak, hogy különleges bíróságokat hoznának létre ilyen ügyekre.

Írta a Magyar Hírlap