A gyerekek és a felnőttek merőben mást látnak a halál előtt

Egy amerikai palliatív orvos, Christopher Kerr már ezernél is több haldokló ember halálos ágyánál fordult meg, így van némi elképzelése arról, mit látnak a betegek életük utolsó perceiben.

A szakember egy podcastben rámutatott, hogy a gyerekek élményei merőben eltérnek a felnőttekétől, különösen a zűrös múltú egyénekétől – írta kedden a LadBible.

Felidézte, járt egyszer egy börtönben ülő, negyvenes éveiben járó férfinél, aki a drogfüggőségén túl daganatos megbetegedéssel is küzdött. A beteg elmesélte, hogy azt álmodta, megtámadták mindazok, akiknek a múltban ártott. Végül a férfi elengedhette a démonait, hiszen kérte, hogy láthassa lányát, akivel miután kibékült, rövid időn belül meghalt.

Az orvos szerint ezzel szemben a gyerekeknek nincsen felépített gondolatviláguk, sem tapasztalatuk a halállal kapcsolatban, és jó esetben nem is ismernek senki olyat, aki korábban meghalt, így várnák a vele való találkozást.

Helyette rendszeresen mesebeli dolgokat, állatokat képzelnek maguk mellé, akik szeretetet és támogatást adnak számukra, és biztosítják őket, hogy nincsenek egyedül.

Christopher Kerr számos tanulmányt publikált a témában, kutatása részeként több mint 1500 életvégi eseményt jegyzett le. Úgy véli, a betegeknek bizonyos mértékben el kell fogadniuk az életük során meghozott döntéseiket ahhoz, hogy meg tudjanak halni.

Írta a Magyar Hírlap