Az EP elítélte Irán Izrael elleni támadását

MH/MTI
2024. április 25. csütörtök. 21:47

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a 357 szavazattal, 20 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők aggodalmuknak adtak hangot az eszkaláció és a regionális biztonságot fenyegető veszély miatt.

Támogatásukról biztosítják Izrael és polgárainak biztonságát, és elítélték a libanoni Hezbollah és a jemeni húszi lázadók által az iráni támadás előtt és alatt a Golán-fennsík és más izraeli területek ellen egyidejűleg végrehajtott rakétakilövéseket. Sajnálatukat fejezték ki a szíriai fővárosban, Damaszkuszban április 1-jén Irán konzulátusa ellen elkövetett, Izraelnek tulajdonított támadás miatt. Az állásfoglalás ezzel összefüggésben emlékeztet a diplomáciai és konzuli kirendeltségek sérthetetlensége elvének fontosságára, amelyet – mint kiemelték – a nemzetközi jog értelmében minden esetben tiszteletben kell tartani.

Az EP-képviselők a helyzet elmérgesedésének elkerülésére és önmérsékletre szólítottak fel. Üdvözölték az Európai Unió azon döntését, hogy kiterjeszti az Iránnal szemben hozott szankciókat, és a megszorító intézkedések sürgős bevezetésére szólítottak fel. Szorgalmazták továbbá, hogy az EU vegye fel a terrorista szervezetek uniós listájára az iráni Iszlám Forradalmi Gárdát és a Hezbollahot.

Felszólították Iránt, hogy tegyen eleget a nukleáris vonatkozású szankciók feloldását szabályozó megállapodás, hivatalos nevén az átfogó közös cselekvési terv (JCPOA) szerinti kötelezettségeinek. Elítélték továbbá, hogy Teherán túszdiplomáciát alkalmaz, azaz külföldi állampolgárokat tart fogva alkualapként, és sürgették az EU-t, hogy dolgozzon ki stratégiát ennek ellensúlyozására.

Április 14-re virradóra Irán több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki a zsidó állam felé, az eszközöket szinte kivétel nélkül még a levegőben elfogta és megsemmisítette az izraeli légvédelem. A lehulló törmelékektől egy gyerek sérült meg súlyosan, illetve kisebb károk keletkeztek a Nabatim légibázison. Irán jogos önvédelemnek nevezte a támadást, válaszul arra a két héttel korábbi légicsapásra, amelyet Teherán szerint Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

Írta a Magyar Hírlap