Inkább leállítaná a TikTokot az anyavállalata, mintsem hogy amerikai kézbe adja

A ByteDance úgy számol, hogy jogi úton megakadályozhatja a TikTok amerikai betiltását, de ha ez nem sikerül, akkor sem adná el.

Inkább leállítani a TikTokot a tulajdonos ByteDance, mintsem hogy eladja azt – erről beszélt több forrás is a Reutersnek. Az anyavállalat elsősorban jogi eszközökkel szeretné megakadályozni az egyébként veszteséges videómegosztó amerikai tiltását, azonban ha ez nem sikerül, akkor sem adnák azt amerikai kézbe.

Ennek az az oka, hogy a TikTok által használt algoritmusok alapvetőek a ByteDance működésében, a cég bevételeinek és felhasználóinak azonban csak kis száma származik a közösségi felületből. A Reutersnek nyilatkozó alkalmazottak nevük elhallgatását kérték, a ByteDance hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket.

Csütörtökön azonban egy másik általa birtokolt közösségi platformon, a Toutiao-n közzétett közleményében azt írta a ByteDance, hogy nem tervezik a TikTok eladását. Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója szerdán arról beszélt, hogy szerinte képesek lesznek jogi úton kiharcolni, hogy továbbra is elérhető legyen a TikTok az Egyesült Államokban.

Joe Biden amerikai elnök szerdán írta alá azt a törvény, amely alapján egy éve lenne a ByteDance-nek arra, hogy eladja a Tiktokot. Nemrég egy korábbi amerikai pénzügyminiszter jelentkezett be a platform megvásárlására, akkor erről itt írtunk.

HVG