Így lehet nulláról felépíteni egy házat 80 óra alatt

Az amerikai Maine államban a következő 6 évben 80 ezer új, megfizethető otthonra lenne szükség, ám hiányzik az építőiparból a munkaerő. A helyi egyetem találmánya segíthet orvosolni a problémát.

Új rekordot állított fel az amerikai Maine-i Egyetem azzal, hogy megépítette a világ legnagyobb 3D-s polimer nyomtatóját – írja az Interesting Engineering. A Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) nevű gép azt az igényt igyekszik kiszolgálni, hogy az államban 80 ezer új, megfizethető otthonra lenne szükség a következő hat évben, miközben egyre nagyobb gondot jelent a munkaerő hiánya.

A FoF 1.0 négyszer gyorsabban nyomtat, mint az elődje. Egy egyszintes kis lakás megépítése normál esetben hónapokat vesz igénybe, a gép azonban kevesebb mint négy nap alatt el tud készülni vele: nagyjából 80 óra leforgása alatt el tud készíteni egy otthont.

Az egyetem szerint nemcsak az építkezés gyorsulhat fel, de az építőipar környezeti terhelése is kisebb lehet. Ez azért is fontos, hiszen becslések szerint az építőipar az üvegházhatású gázok mintegy több mint harmadának kibocsátásáért felelős.

A gép legfeljebb 29,2 méter hosszú, 9,7 méter széles és 5,5 méter magas épületeket tud kinyomtatni. (Vagyis az alapterület legfeljebb 283 négyzetméter lehet.) Ehhez óránként 226,7 kilogramm anyagot használ el. A szakemberek szerint az eszközt bármi más nyomtatására is fel lehet használni, így ha arra van szükség, akár egy hajó is előállítható vele.

A második világháborúban az Egyesült Államok 42 nap alatt gyártotta le a Liberty-hajókat, ám a 3D-nyomtatásnak köszönhetően ezt a rekordot akár túl is lehet szárnyalni. De a FoF 1.0 készíthet a szélerőművekhez vagy a napelemfarmokhoz is alkatrészeket, így nem csoda, hogy a fejlesztés után az energiaügy és az amerikai hadsereg is érdeklődik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG