545 millió forintot fizettek a Titanicról származó aranyóráért, nem akárki volt a tulajdonosa

Az órát a tragikus sorsú hajón utazó leggazdagabb áldozat, John Jacob Astor viselte, most meghökkentő összegért kelt el egy aukción.

Az angol üzletember aranyórájának kikiáltási ára 150 ezer font (közel 70 millió forint) volt egy wiltshire-i aukción, végül ennek hatszorosáért, 900 ezer fontért (410-420 millió forintért) ütötték le. A licit nyertesének az adókkal és díjakkal együtt összesen 1,175 millió fontot (545 millió forintot) kell leszurkolnia – írja a BBC.

Astor biztonságba helyezte az egyik mentőcsónakban fiatal feleségét, Madeleine-t, majd elszívott egy utolsó cigarettát, mielőtt 1500 utastársával együtt elnyelte a hullámsír. Az órát Astor holttestével együtt megtalálták, majd megjavították, és fia, Vincent Astor viselte a későbbiekben.

Az óra egyben rekordot is döntött, most már ez a legdrágábban kalapács alá kerülő tárgy a Titanic fedélzetéről. A korábbi rekorder az a hegedű volt, amelyen a hajó zenekarának prímása, Wallace Hartley játszott: szintén 900 ezer fontért kelt el, de a járulékos díjakkal együtt a végösszeg „csak” 1,1 millió fontra rúgott.

Hartley és nyolc tagú zenekara az utasok megnyugtatására játszott, ezt követően a hangszert berakta a bőrtokjába, és hátára szíjazta, valószínűleg azért, hogy jobban fenntartsa a vízen. A tok még mindig a hátán volt, amikor napokkal később holtan kiemelték a vízből. A hegedűtokot 290 ezer fontért árverezték el.

HVG