Kult: Fátyol nélkül volt a plakáton egy színésznő, betiltották az egész fesztivált Iránban

Kult: Fátyol nélkül volt a plakáton egy színésznő, betiltották az egész fesztivált Iránban

Az iráni kulturális miniszter személyesen adta ki az utasítást, hogy zárják be a 13. ISFA rövidfilmfesztivált – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

A 2008-ban az Iráni Rövidfilmrendezők Szakmai Szervezete által alapított fesztivált Teheránban tartották volna szeptemberben. A fesztivál plakátja Susan Taslimi iráni színésznőt ábrázolta az 1982-ben a mozikba került Death of Yazdgerd (Yazdgerd halála) című filmben.

Iránban 1983 óta kötelező az iráni és külföldi nők számára a fátyol és a csador viselése nyilvános helyen, bármilyen vallásúak legyenek is.

Július közepén a rendőrság bejelentette, hogy visszaállította a járőrözést, hogy megbüntessék a nőket, akik nem viselnek fátylat a nyilvánosság előtt.

Az igazságügyi hatóság szombaton jelentette be, hogy eljárást indított egy internetes kereskedőcég női alkalmazottjai ellen, akik fátyol nélküli képet tettek közzé magukról.

Július 19-én Afszaneh Bajegan iráni színésznőt ítélték kétévi felfüggesztett börtönre, miután a kötelező fátyol nélkül jelent meg egy filmes eseményen.

HVG