Nem kell mindig kaviár – néha elég egy kisebb páncéltörő is

Nem kell mindig kaviár – néha elég egy kisebb páncéltörő is

LMA
2023. szeptember 14. csütörtök. 12:31

Kisebb képzavarral élve bombaként robbant tavaly decemberben az a hír, hogy a Dynamit Nobel Defence (DND) vállalat szóvivője megerősítette, „jelentős megrendelést” kaptak a Magyar Honvédségtől az RGW 110-es páncéltörő fegyverekre. Az akkori hírek szerint a szóban forgó eszközök az N7 Holding Zrt. révén részben vagy egészben idehaza készülnek. Az első példányokat a 2020-as évek közepén veheti majd birtokba a sereg. A honvédelmi tárca tavaly decemberben úgy fogalmazott, „a vegyesvállalat segíti a magyar védelmi ipar újjáépítésének elindítását”.

Fontos megjegyezni, a rendszeresítéssel hazánk Berlint előzi meg, amely tény a nemzetközi sajtó figyelmét sem kerülte el.

A magyar cég az RGW-110 sorozatgyártását az új, Kiskunfélegyházán épülő létesítményében valósítja meg. A  tervek szerint a településen egyébként nem csak ezt, hanem a korábbi változat, az RGW 90 alkatrészeit is készítik majd. Ugyanakkor az RGW família kulcsfontosságú alkatrészeit – különösen a robbanófejeket – azonban még sokáig a németországi Burbachban található DND üzemben fogják előállítani.

Mivel a honvédség a közelmúltban már vásárolt egy hasonló, de erősebb eszközt, a Carl Gustaf páncéltörő gránátvetőt, így joggal vetődik föl a kérdés, minek még egy ilyen termék a palettára? A válasz egyszerű: egy harctéren gyakorta akadnak olyan helyzetek, amikor egy csekélyebb tudású – és ami legalább ennyire fontos – olcsóbb eszközzel is bőven célt lehet érni. S utóbbira jó megoldás a szóban forgó RGW 110.

A korábbi változat, azaz a Panzerfaust 3 egy németországi kiállításon 2022 márciusában

A korábbi változat, azaz a Panzerfaust 3 egy németországi kiállításon 2022 márciusában

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Nicolas Armer

E vállról indítható, a német–izraeli hátterű DND által készített, nem irányított páncélrém hossza alig egy méter, tömege tizenhárom kilogramm míg elektronikus irányzékának köszönhetően a hatótávolsága eléri a nyolcszáz métert. Elődje az ugyancsak a vállalat által fejlesztett Panzerfaust 3 volt, amelynek hibáit az új eszköz számos téren kiküszöbölte. Így az új termék rövidebb, könnyebb és kiegyensúlyozottabb lett mint elődje. Az úgynevezett tandem robbanófej több mint ezer milliméternyi homogén acélpáncélzatot képes átütni úgy, hogy előtte a reaktív védelmet már hatástalanította.

Írta a Magyar Hírlap