„Beszélni fogok Mohammeddel” – Alonso szerint őt büntették volna Hamilton helyében

A kvalifikáció után mondott véleményt a sprint egyik döntő momentumáról Fernando Alonso – a furcsa helyzet oka, hogy a nyitókörben történt négyes incidens vizsgálatát csak röviddel az időmérő előtt zárták le a stewardok.

Ítéletük szerint a láncreakcióban, amely során három ütközés történt – az első Lance Stroll és Alonso, a második Alonso és Lewis Hamilton, a harmadik Stroll és Lando Norris között – egyik versenyző sem volt túlnyomórészt hibáztatható, így Hamiltont sem büntették, aki bevetődésével ledöntötte a dominókat és közvetve előidézte Norris és Stroll kiesését, valamint a spanyol nullás futamát.

Azaz Alonsónak igaza lett, mikor a felügyelők döntése előtt azt jósolta, nem büntetik az esetet egyedül sértetlenül átvészelő Hamiltont. A kétszeres világbajnok akkor azt is megjegyezte, azért ússza meg Hamilton, mert nem spanyol – a sprint utáni nyilatkozatban is felemlegette, hogy szerinte a nemzetiségnek szerepe volt a döntésben.

„Nyitnom kellett, mert Hamilton irányíthatatlanul jött oldalról. Ha én csináltam volna ezt, biztosan büntetést kapok” – jegyezte meg a helyszíni riportereknek Alonso, rámutatva, hogy az első ütközés nem Hamiltonnal, ám miatta történt.

„Úgy érzem, hogy a nemzetiség számít. Beszélni fogok Mohammeddel (Ben Sulayem), az FIA-val, hogy meggyőződjek róla, nem hátrány a nemzetiségem, nem befolyásolhatja a döntéseket. Nemcsak miattam, hanem a spanyol versenyzők jövőbeli generációja miatt, hogy őket védjem” – hangzottak el az Aston Martin veteránjának erős szavai.

Nagyon nehéz lesz pontot szerezni a 15. helyről

Az aktuálisabb eseményről, a Miami Nagydíj időmérőjéről is nyilatkozott. A Q2-ben nem csupán kiesett, de még utolsóként is értékelték. A folytatásban sem számít kedvező fejleményekre:

„A Q1-ben és Q2-ben is 15. helyen végeztünk, ebből látszik, hogy nem volt ma sok tempónk. A délelőtthöz képest változtattunk a beállításon, de az idők alapján nem működött, kevésbé voltunk versenyképesek, mint normál esetben” – mondta Alonso, aki a sprintkvalifikáción még a nyolcadik rajthelyezést szerezte meg.

„Két tized különbséggel lehetsz nyolcadik vagy tizenötödik. Mi most a csoport rossz oldalán végeztünk, miután az előző néhány versenyen a jó oldalon voltunk, Japánban ötödikek, Kínában harmadikak, teljesen váratlanul. Nagy volt az alulkormányzottság a gyors kanyarokban és a túlkormányzottság a lassú kanyarokban. Egyik etapon sem éreztem, hogy megfelelő lenne az autó tapadása, már a Q1-ből is utolsóként mentem tovább.”

„Nehéz nap volt a mai és nehéz lesz a futam is. Lance a 11. helyről indul, ő remélhetőleg szerezhet pár pontot. Nekem a 15. helyről ez nagyon nehéz lesz” – temette vasárnapi esélyeit már az időmérő után Alonso.

formula.hu