Először repült az USA vadiúj lopakodó bombázója + VIDEÓ

Először repült az USA vadiúj lopakodó bombázója + VIDEÓ

Átesett első nyilvános repülésén a Northrop Grumman B-21 Raider, az Egyesült Államok legújabb lopakodó bombázója, az 1997-ben bemutatott B-2 Spirit utódja. A The War Zone cikke szerint a 0001-es számú, „Cerberus” névre keresztelt B-21 Raider a kaliforniai Palmdale-ben található bázisról repült át a közeli Edwards légibázisra, pénteken kora reggel.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint a repülőgépszpotterek készültek az első repülésre, rengetegen fotózták és videózták a világ második lopakodó bombázóját.

Az először tavaly bemutaott Raidert egy F-16-os vadászgép kísérte. „A B-21 biztonságosan landolt” – mondta az USAF szóvivője. A gép helyi idő szerint reggel 7 órakor szállt fel, és helyi idő szerint körülbelül 8:30-kor szállt le az Edwards légibázison.

Objektum doboz

A repülőgép az Edwards légibázison hivatalos repülési teszteken esik át a következő időszakban.

A most levegőben látott gépen kívül még öt másik épül a Northrop Grumman palmdale-i 42-es üzemében, ezek a gyártás különböző szakaszaiban vannak.

Objektum doboz

Ha minden a tervek szerint halad, az első B-21-esek a 2020-as évek közepén állnak majd szolgálatba, fokozatosan felváltva a légierő B-1-es és B-2-es bombázóit, az Egyesült Államok nukleáris elrettentő hármasának kulcsfontosságú részeként.

Objektum doboz

A gép jelentős előrelépést jelent majd az amerikai légierő meglévő bombázóihoz képest, a védelmi minisztérium szerint ugyanis még a legkifinomultabb légvédelmi rendszereknek is nehézséget okoz majd, hogy észrevegyék a B-21-eseket. A tervezés során úgynevezett nyílt rendszerű architektúrát alkalmaztak, amely a későbbiekben lehetővé teszi olyan új fegyverek beépítését is, amelyeket még fel sem találtak.

A dél-dakotai Ellsworth légibázis lesz az első, amely megkapja az új bombázókat, ezt követi a Missouri állambéli Whiteman légibázis és a texasi Dyess légibázis.

Írta a Magyar Hírlap