Nyolc tulajdonság, ami a hosszú élethez kell

Nyolc tulajdonság, ami a hosszú élethez kell

„Tekintettel arra, hogy a boldogabb emberek valószínűleg tovább élnek, feltettük magunknak a kérdést, hogy az egészséges százévesek osztoznak-e olyan személyiségjegyekben, amelyek lehetővé tették számukra, hogy sikeresebben nézzenek szembe a traumatikus helyzetekkel és az élet kihívásaival” – idézte a kutatókat az IFL Science. Mint arra rámutattak: az egészséges százévesek életének elemzése olyan ismeretekkel szolgál, amelyek segíthetnek az egészséges öregkor elérésében.

A kutatók 19, 100 és 107 év közötti emberrel készítettek interjúkat, és nyolc pszichológiai erősséget különítettek el, amelyek mindegyike jellemző volt rájuk. Íme a tulajdonságok, amelyek összekötik a világ legidősebb embereit:

1. Vitalitás: az interjúalanyok arról számoltak be, hogy naponta mozognak, sportolnak, társaságba járnak, fejtörőket játszanak, tehát igyekeznek fizikailag és szellemileg is aktívak maradni.

2. Társasági élet szeretete: rendszeresen találkoznak a szerettekkel, rokonokkkal, barátokkal, ismerősökkel.

3. Elkötelezettség: elkötelezik magukat a munka, a család, a barátok vagy akár egyéni, személyes célok mellett. Kell tehát valami, ami mellett kitartasz.

4. Önállóság, saját döntéshozatal, a saját élet irányításának képessége.

5. Kíváncsiság, a tanulás szeretete, önképzés.

Írta a Magyar Hírlap