Piros, berreg és nehéz lenyelni

Piros, berreg és nehéz lenyelni

Eszembe jutott egy találós kérdés. Így szól: „Mi az: piros, berreg és nehéz lenyelni?” Válasz: „Traktor.” Bár a válasz meglehetősen vicces, sokat kellett volna gondolkodni, hogy kitaláljam. De hogy a következő idézet szerzőjét és előadóját soha nem találtam volna ki, az egészen biztos. „Mert Budapest a mosoly, Budapest a segítő kéz, Budapest a fény.” Ha valaki úgy fogalmaz, hogy Budapest a vicsorgás, Budapest a gáncsoskodás, Budapest a sötétség, akkor azonnal tudom, hogy a szerző, az előadó csak és kizárólag Karácsony Gergely lehet.

Bár a vicsorgás, a gáncsoskodás, a sötétség egyaránt igaz a mai Budapestre, csak az a bibi, hogy Karácsony soha nem mond igazat, így a beismerésnek is elkönyvelhető vallomás soha nem hagyhatta volna el a száját. Helyette volt képe mosolyról, segítő kézről, fényről szónokolni. Mindezzel azt sejtetve, hogy ennek elérése az ő érdeme.

Az internetes szemfülesek azonnal bemutatták, hogy az Andrássy út díszkivilágítása Tarlós idejében sokkal ragyogóbb volt. Az Economist Intelligence Unit által készített listán most nem is tudjuk, hogy hol helyezkedik el Budapest. Nyilván nem előkelő helyen, mert ha így lenne, akkor Karácsony azzal már eldicsekedett volna. 2019-ben Budapest a világ városainak rangsorában a 35. helyre lépett előre a 2010-es 55-ről. Tarlós idejében tehát 20 helyet javultunk, amivel a középmezőnyből bejutottunk a listavezető első negyedbe. Abban az évtizedben Varsó öt helyet, Pozsony kettőt javult, Prága stagnált, ők továbbra is a középmezőny tagjai maradtak. Ha valamikor, hát Tarlós idején lehetett volna fényről, mosolyról, segítő kézről beszélni. Karácsony idejében még azoknak sem jut eszébe mosolyogni, akik KariGeri törzsszavazói közé tartoznak, mert ők is érzik, hogy amit az elmúlt négy és fél évben a főpolgármester művelt, az szélsebesen szembemegy a budapestiek érdekeivel.

Azt is mondta Karácsony ebben a szélhámosokra jellemző beszédében: „A világ és az ország ma feszültségben él. Gerjesztett indulatokkal feszülnek egymásnak olyan emberek, akik akár barátok is lehetnének”.

Értik ezt? Karácsony mer beszélni arról, hogy olyan emberek feszülnek egymásnak, akik barátok is lehetnének. Hát akkor, kérdezem én, miért nem működik együtt barátként a főváros és a kormány? Miért akadályozta meg Karácsony a Nemzeti Galéria városligeti felépítését mindjárt hivatalba lépése után, miközben a közelmúltban ugyancsak a Ligetben elkészült Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza nemcsak kulturális, hanem építészeti világszenzáció is. A korábban egymás hegyén hátán parkoló gépkocsik helyén olyan létesítmények készültek el, amelyekért a turisztikai Oscar-díjat nyerte el a Városliget. Pontosan Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díjat kapta meg a Liget Budapest Projekt. A Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Ballonkilátó – a külföldi látogatók emelkedő számai alapján – mutatja, hogy felkerültünk a nemzetközi turisztikai térképre. A Liget megújítása a világ legnépszerűbb új idegenforgalmi attrakciói között mérettette meg magát, ahol mind a zsűri, mind a közönség szavazatai alapján a kontinens legjobbjának bizonyult, spanyol, portugál és német vetélytársakat megelőzve.

Ezek után van képe Karácsony Gergelynek az ünnepi beszédében azt állítani, hogy olyan emberek állnak feszültségben egymással, akik barátok is lehetnének. A kormány építeni akar, Budapest rombolni. Akkor ki a ludas, tessék mondani? Miért kell azt sugallni, hogy a kormány?

Aztán folytatja a nyálas dumáját a videóban: „A düh, a harag, a megvetés nyelve egyszerűbb lenne a szereteténél?” A „szeretet nyelve a szolidaritás, a másik iránti figyelem egyszerű csoda, ami változást hoz, ami fényt gyújt a sötétségben, békét teremt a békétlenségben.”

Elképesztően aljas, képmutató duma. Úgy állítja be, mintha a kormány miatt lenne az egész. A kabinet lenne a gonosz, a főváros, Karácsony pedig a jó.

Szerencsére ezt a beszédet maga Gyurcsány, Karácsony politika főnöke zúzta szét, amikor kijelentette: „A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettségét teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost.”

Kérem tisztelettel, teljesíti. Mindenki tudja, látja. Csak közben Orbánra mutogat, hogy ő a harag, a düh, a megvetés forrása.

Ha valaki arra a találós kérdésre, hogy mi az: piros, berreg és nehéz lenyelni azt válaszolja, hogy Karácsony Gergely, nem jár messze az igazságtól.

A szerző szerkesztő

Írta a Magyar Hírlap