A méhek is szétszélednek a petárdazajra

A méhek is szétszélednek a petárdazajra

A méhek egész évben gyűjtögetnek, majd készülnek a téli pihenőre. Ahogy bejön az ősz vége, nyugovóra térnek.

Ez nem azt jelenti, hogy elalszanak, mint a maci. Ez azt jelenti, hogy a kaptárakban egy jó nagy fürtöt alkotnak – magyarázza Boros Tibor.

A fürt közepén tartózkodik a királynő, őt körülveszi családja.A fürt közepét képesek a testükkel felfűteni 25-30 fokra, így védekezve a megfagyástól. A kaptárban előfordul az is, hogy fagypont alá esik a hőmérséklet, így igen csak vigyázni kell egymásra. Nem tehetik meg azt, hogy aki belül van a melegben, nem törődik azzal aki kívül tartózkodik. Ha a külső méhek átfáznak, helyet cserélnek a belsőkkel.

A belső kijön a külső helyére (fagyoskodni), a külső bemegy belülre melegedni. Kis idő múlva újra helyet cserélnek, és ez így megy mind addig még a kaptáron kívüli hőmérséklet el nem éri a +15 fokot. Közben a csere-bere alatt nagyon vigyázni kell arra, hogy tartani tudják a fürt melegét. Ha a fürt kihűl, az a méhcsalád számára a biztos halált jelenti.

Szóval, nekem szilveszter estéjén, nem csak a 100 kg-os Beethovent (kutyát) kell kordában tartani, nemcsak a malacokat, akik ki akarnak törni, nemcsak a libákat, kacsákat, tyúkokat akik mennek a kerítésnek neki, hanem görcsölhetek attól is, hogy a méhcsaládjaim odalesznek – írta a méhrajbefogó, aki maga is méhész.

Arra a kérdésre, hogy de a petárdázás hogyan zavarja meg a méheket, így válaszol:

A tűzijáték, petárda hatalmas hangjára, felbomlik a nyugodtan telelő fürt élete. Megijednek, elkezdenek szép lassan szétszéledni. Azt hiszik, veszélyben van a család biztonsága, beindul a természetes ösztön, hogy meg kell védeni valamitől a családot.

Attól, hogy megbomlott a fürt, az idáig tartott óvott meleg, ami a családot védte, elillan. Szép lassan mindenki átfázik, és nincs akivel helyet cseréljenek, hogy fel tudjanak melegedni. A kb 35-40 ezer méh megdermed, és elpusztul. Oda van egy komplett méhcsalád.

Mint írja, az anyagi kár 35-50.000 Ft-ig terjedhet egy méhcsalád szétszéledése esetében. Ugyanakkor a méhek elvesztése felbecsülhetetlen kár.

Írta a Magyar Hírlap