A szauna alatt találtak rá a királyi sírra

A szauna alatt találtak rá a királyi sírra

Átlagos esős délután van, a felhők teljesen eltakarják előlünk a nap sugarait, szinte teljesen besötétedett odakint. Lassan halad el mellettünk a főváros, majd szép lassan megérkezünk helyszínre, az ablakból az esztergomi bazilika köszön vissza ránk – olvasható a Fanny magazinban.

Itt alussza örök álmát

Kiszállunk az autóból és egy szűk, barokk stílusú utcán találjuk magunkat. Hamar kiszúrjuk a fakapus házikót, fölötte ékeskedik a kis tábla: Jókai utca 7. Akik itt sétálnak el nap mint nap a sárga ház előtt nem is sejtik, hogy mekkora kincs rejtőzik az udvaron. Izgatottan becsengetünk és egy mosolygós nagymama jelenik meg a kapuban, unokájával karöltve.

Gondolom az udvar érdekli önöket, jöjjenek csak beljebb – tér rögtön a lényegre mosolyogva Tamás Zsuzsanna.

A kapun belépve egy sötét átjárón kell áthaladnunk. Átérve elénk tárul a szűkös belső udvar, amit fehér vályog falak vesznek körbe. Elsétálunk a bejárati ajtók mellett, míg meg nem érkezünk az udvar végébe, ahol meg is pillantjuk azt, amiért ma ide érkeztünk: egy szaunát. Ez viszont koránt sem egy átlagos szauna, hiszen ez alatt nyugszik második honalapítónk, IV. Béla magyar király.

Ott is van! – mutat rá Zsuzsanna egy barna leláncolt vasajtóra.

Lerombolták a bazilikát

IV. Béla Árpád-házi uralkodót a legnagyobb magyar királyok között tartják számon. Harmincöt évnyi uralkodás után 1270. május 3-án halt meg, a holttestét viszont nem a magyar uralkodók tradicionális temetkezési helyén, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika királyi kriptájában, hanem az általa emelt, illetve újjáépített esztergomi ferences Segítő Szűz-bazilikában helyezték örök nyugalomra. A tizenöt éves háború idején Esztergom szinte teljesen elpusztult, az ország második legnagyobb, és monumentalitásában a német birodalmi katedrálisokkal vetekedő bazilikának pedig szó szerint nyoma veszett.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2022 márciusában rendelte el, hogy régészek egy csoportja talajradarozza végig az esztergomi Jókai utca alatti házakat és környezetüket, hogy sokak várakozásának megfelelve végre megtalálhassák a török korban elpusztult Segítő Szűz-bazilika romjait és az ott eltemetett Árpád-házi uralkodó végső nyughelyét.

A terepi kutatás során akadt egy fontos tanú is, Horváth Csaba, aki elmondta, hogy nagyapja régen megvásárolta ezt a telket, amelyen egy csizmadiaműhelyt akart felépíteni az istálló helyén. A földmunkák során már megtalálták a szarkofágot, de inkább visszatemették – meséli Tamás Zsuzsanna.

„Gondozom a sírt”

Noha az udvarral érintett ingatlant már 1978-ban régészetileg különösen védett területnek minősítették, eddig még nem kezdték el a terület feltárását.

Ez az egész három éve derült ki, előtte egyikünk sem gondolta volna, hogy itt fekszik az udvaron egy magyar király – mondja nevetve a ház tulajdonosa.

Megjelent itt egy volt ferences diák, illetve a régész, Harcsa úr is eljött. Megkérték az ott lakókat hadd végezzenek egy lézeres mérést, ami alapján bizonyossá vált, hogy a szauna alatt található az uralkodó sírja. Én mondtam nekik, hogy bármi történjék, nem szeretném elhagyni az otthonomat. Én szívesen itt maradok, és éveken át gondozom a sírt – mondja határozottan az asszony.

Hogy mikor is fogják megkezdeni IV. Béla sírjának kiásását, egyelőre nem lehet tudni, valószínűleg még sok munka vár a történészekre, mire a nagyközönség is megcsodálhatja a történelmi kincset.

Írta a Magyar Hírlap