Versenymérnöke is követheti Hamiltont a Ferrarihoz?

Versenymérnöke is követheti Hamiltont a Ferrarihoz?

Ostoba, sértő, aljas – kiakadtak az IndyCar-pilóták az Andretti F1-es elutasításán

Bár a Hamilton–Ferrari átigazolási ügy gyorsan elnyomta, de a hét másik fő F1-es vonatkozású híre (eddig), hogy szerdán kiderült, hogy a Formula-1 az FIA korábbi zöld jelzése ellenére sem engedi be a mezőnybe az Andretti Cadillac formációt 2025-ben vagy 2026-ban (2028-ra félig nyitva hagyták a kaput). A többpontos érvelésükben olyan okokra hivatkozott a FOM, miszerint az Andretti és a GM sem lenne egyből versenyképes, ezáltal pedig nem jelentenének hozzáadott értéket a sport számára.

Az IndyCarban, ahol az Andretti a legnagyobb sikereit elérte, ez több versenyző felháborodását is kiváltotta: „Az egyike az öt legostobább közleménynek, amit valaha olvastam” – foglalta össze röviden az álláspontját az Andretti korábbi pilótája, Conor Daly, míg Callum Ilott szerint ezzel eldőlt, hogy egyetlen új érdeklődő istállónak sincs esélye: „Ha ők nem kaptak helyet, akkor nem látom, hogyan kaphatna bárki más” – írta.

A legkeményebb hangú posztot Scott McLaughlin tette közzé: „Egy versenysorozat terjeszkedni akar Amerikában, de nem enged be több amerikai csapatot. Ennek aztán van értelme. De rendben van, fogják csak a saját tíz csapatukat. Nálunk 27 autó lesz egy másodpercen belül néhány hét múlva, vasárnap reggelente pedig zéró fogalmunk lesz arról, ki nyeri a versenyt. A legjobbakat kívánom!”

A legrészletesebben talán Oriol Servia, az IndyCar-karrierje során kétszer andrettis színekben induló pilóta fejtette ki a véleményét: „Biztos, hogy összetettebb döntésről van szó, mint amilyennek tűnhet számunkra, ugyanakkor sértőnek és aljasnak találom a felhozott érveket. Az Andretti Global felmutatott költségvetést, elkötelezettséget, egy első osztályú gyártót a GM és a Cadillac révén, egy amerikai központú csapatot, miközben karizmát és autósportos szaktudást gyűjtöttek az évtizedek során. Nehéz az ellen érvelni, hogy Mario és Michael Andretti ne lenne része az alapjának annak, ahol az F1 jelenleg tart. Csapatként szerintem nyertek néhány dolgot, ahol elindultak: az IndyCarban, az IMSA-ban, a Formula-E-ben, az Indy 500-on, az Extreme-E-ben és az Indy Lightsban.”

andretti

formula.hu