A klasszikus húsvéti tojáslikőr

A tojáslikőr készítése sok családban mára már hagyománnyá vált, és nem hiányozhat a húsvéti vendégvárásból. Ez a finom, krémes és édes nedű tökéletes ünnepi ital, melyet egyszerűen el lehet készíteni.

Fontos, hogy a tojáslikőrhöz mindenképpen magas alkoholtartalmú szeszes italt válasszunk, így megőrizhetjük hűtés nélkül is a szavatosságát. Ezúttal fehér rummal készítjük, de gyógyászati alkohollal és vodkával is tökéletes végeredményt kaphatunk.

A tökéletes, hagyományos tojáslikőr receptje.

Hozzávalók:

1 liter zsíros tej

500 ml 30 százalékos habtejszín

4 db vanília rúd beljese (helyettesíthető aromával is)

500 gramm porcukor

10 tojás sárgája (M-es méretű)

min. 60 százalékos rum

Elkészítése:

A tejet és a tejszínt elkeverjük a vanília rudak beljesével és 200 gramm porcukorral, majd felforraljuk és félre tesszük.

A tojások sárgáját kikeverjük 300 gramm porcukorral, majd az előzőleg elkészített, félretett forró tejes folyadékot óvatosan, folyatva hozzákeverjük, folytonos kevergetés mellett. Vigyázzunk, hogy kis adagokban, folyatva adjuk hozzá a tejet a tojáshoz, nehogy azok megfőjenek. Pár percig hagyjuk hűlni a kapott masszát, adjuk hozzá a fehér rumot, majd töltsük őket üvegekbe egy-egy vanília rúd társaságában. Legalább fél napig tartsuk hűtőben az így kapott likőrt.

Tipp! Tálaláskor talpas pohárba öntjük, tejszínhabbal díszítjük a tetejét, amit fahéjjal, szerecsendióval vagy kakóporral meghintünk.

Írta a Magyar Hírlap