Burkina Faso kiutasított három francia diplomatát

MH/MTI
2024. április 19. péntek. 5:48

„Felforgató tevékenység” gyanúja miatt Burkina Faso nemkívánatos személynek (persona non grata) minősítette Franciaország ouagadougoui nagykövetségének három alkalmazottját, köztük két politikai tanácsadót – derült ki az afrikai ország külügyminisztériumának jegyzékéből, melybe az AFP francia hírügynökség csütörtökön nyert betekintést.

A nagykövetséghez kedden eljuttatott felszólítás értelmében a diplomatáknak 48 órán belül el kell hagyniuk Burkina Fasót.

Tavaly decemberben négy francia, a nagykövetség szerint számítógépek karbantartásával foglalkozó tisztségviselőt vettek őrizetbe a Burkina Fasó-i hatóságok, akiket kémkedés vádjával később be is börtönöztek, jelenleg pedig Burkina Fasó-i biztonsági források szerint házi őrizetben vannak.

Párizs és Ouagadougou kapcsolata jelentősen elmérgesedett mióta 2022 szeptemberében Burkina Fasó-ban a hadsereg átvette a hatalmat. A puccsot Párizs bírálta, válaszul pedig a junta felmondta a Franciaországgal 2018-ban kötött katonai megállapodást, melynek keretében francia katonák harcolhattak a felkelőcsoportok ellen a nyugat-afrikai ország területén.

A puccsot követően a francia nagykövetet hazahívták és azóta sem tért vissza állomáshelyére.

Írta a Magyar Hírlap