Az USA nyerne egy Kína elleni háborút

Ha ma kitörne egy konfliktus Washington és Peking között, a tapasztaltabb amerikai haderő győzedelmeskedne, de jelentős veszteségekkel – idézett egy amerikai katonai hírszerzési tisztviselőt az oroszhirek.hu.

A meg nem nevezett tisztviselő az amerikai hadsereget fenyegető veszélyekről hétfőn tartott háttér-tájékoztatót. A jelenleg fejlesztés alatt álló kínai H-20 lopakodó bombázót lebecsülte, mivel “valószínűleg közel sem olyan jó”, mint az amerikai B-2 vagy a készülő B-21 – miközben a kínai J-20 vadászgépet “nagy képességűnek” dicsérte.

“A legnagyobb kihívást a kínai fél számára valójában nem is annyira a tényleges rendszerek képességei jelentik, hanem inkább a személyzet képességei, hogy ezeket a rendszereket hatékonyan, gyorsan és nagy léptékben alkalmazzák” – idézte a tisztviselőt a Defense One és a Breaking Defense.

Míg az amerikai hadseregnek “rengeteg tapasztalata van a háborúk megvívásában“, addig a kínaiaknak “jelenleg egyáltalán nincs senki a [Népi Felszabadító Hadsereg] , aki ténylegesen részt vett volna háborúban”.

Ez a viszonylagos tapasztalatlanság azt eredményezné, hogy az USA megnyerne egy hipotetikus háborút Kínával, igaz nagy veszteségekkel – fogalmazott a Defense One forrása.

Írta a Magyar Hírlap