Az izzadás rejtett előnyei

Kaufmann Angéla
2024. április 25. csütörtök. 4:29

Az izzadással kapcsolatos viszonyunk szituációtól függ, pozitív hatásaira csak ritkán gondolunk, pedig igencsak akad. Az izzadás a szervezet belső hűtési mechanizmusa, amely ellensúlyozza a megnövekedett hőt, de az átfogó pozitív hatások között szerepel a fogyás, a méregtelenítés, a szív egészsége, az izmok helyreállítása, az immunitás és a tiszta, fiatalos bőr. Íme pár példa arra, hogy az izzadás miként tud jótékony hatással lenni fizikai és szellemi jólétére.

Segít a fogyásban

Az első és legfontosabb, hogy az izzadásról úgy gondolják, hogy elősegíti a fogyást. Igen, fogyhat a víz súlya egy edzés során, ami elkerülhetetlenül vissza fog térni, de mivel a testünk nagyon keményen dolgozik, hogy lehűtse, energiát használ fel és kalóriát éget el, ami hozzájárul a tartósabb fogyáshoz.

Fokozza a keringést

Az izzadság elsősorban a test hűtését szolgálja. Ahogy az izzadság elpárolog a bőrről, hőt visz magával, így szabályozza a testhőmérsékletet. A hő hatására az erek kitágulnak (kiszélesednek), ami a kezelt terület fokozott véráramlását eredményezi. Sőt, az izzadás pozitív hatással lehet a bőrre és a keringésre. Az izzadás fokozhatja a vérkeringést, ami fontos a szív-érrendszer és a szövetek általános egészsége szempontjából.

Méregtelenít

Míg az izzadság azon képessége, hogy egyszerűen méregteleníti a szervezetet, gyakran vitatott, hogy a bőr képes eltávolítani a mérgező vegyületeket a szervezetből.

Az izzadás valójában segít a méregtelenítésben és a test védelmében. Sók, karbamid és nehézfémek szabadulnak fel az izzadással. Bár az izzadtság nem tudja kiüríteni az összes mérgező anyagot, vegyületeket, ezért fontos, hogy szűrt vizet igyunk és egészséges étrendet kövessünk, hogy elkerüljük az egyéb alacsony dózisú vegyi veszélyeket.

Fokozza a szív egészségét

Ha olyan helyzetbe hozza a testét, hogy izzadással le kell hűlnie, szíve egy kardió edzéshez hasonlóan verhet. Az izzadás, legyen szó akár testmozgásból, akár szaunában való ülésből, csökkentheti a szív- és érrendszeri egészségügyi problémák kockázatát.

Ragyogó bőrt eredményez

Ahogyan az izzadság ki tudja üríteni bizonyos méreganyagokat, úgy a bőrbe ágyazott szennyeződéseket és sminket is kiűzheti. Úgy gondolják, hogy az izzadás javítja a bőr tónusát, tisztaságát és textúráját, és köztudottan javítja a keringést, ami a bőr számára is előnyös lehet.

Feldobja a kedvünket

Az edzés által kiváltott izzadás összefüggésben áll az endorfinok, testünk boldog hormonjainak felszabadulásával. Ez javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stresszszintet, ami pedig csodákat tehet általános jólétével.

Írta a Magyar Hírlap