Őrizetbe vették Oroszországban a Forbes helyi kiadásának egy újságíróját

Szergej Mingazovot azért vitték el, mert a bucsai mészárlásról posztolt a közösségi médiában.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Őrizetbe vették Oroszországban a Forbes helyi kiadásának egy újságíróját – írja a The Moscow Times. Szergej Mingazov a lap és az ügyvédje tájékoztatása szerint azzal vonta magára a hatóságok figyelmét, hogy a bucsai mészárlásról posztolt a közösségi médiában.

Az oroszországi emberi jogi csoportok szerint mostanáig több száz orosz állampolgárt vettek őrizetbe azért, mert bírálták Moszkva Kijev ellen indított háborúját; a hatóságok különösen azokra utaznak, akik a bucsai mészárlással kapcsolatban feszegetik az orosz haderő felelősségét.

Az oroszok hivatalosan tagadják, hogy bármi is történt Bucsában, ehelyett azzal vádolják az ukránokat és a Nyugatot, hogy beállított fotókat közöltek le és a kínzásokról született tanúvallomásokat is meghamisították.

„Szergej Mingazovot őrizetbe vették és ideiglenesen a távol-keleti Habarovszk egy börtönében helyezték el” – mondta az újságíró ügyvédje, Konsztantyin Bubon.

Az újságíró akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat hamis információk terjesztéséért. Mingazov Telegram csatornájának 430 követője van és 2022 áprilisa óta egy sor olyan tartalmat osztott meg rajta másoktól, amelyek arról szólnak, hogy orosz katonák végeztek ukrán civilekkel Bucsában.

Nem Mingazov az egyetlen újságíró, aki bajba került Oroszországban. Egy orosz riportert a múlt hónapban ítéltek hét év börtönre, miután cikket írt az oroszok által elkövetett háborús bűnökről, míg egy ellenzéki politikus, Ilja Jasin éppen a nyolc és féléves büntetését tölti hasonló okokból.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi civil szervezet adatai szerint Oroszországban csak 2023 folyamán 34 újságírót vettek őrizetbe, köztük Evan Gershkovich-ot, az amerikai The Wall Street Journal riporterét.

HVG