A zsákba varrt lét forgatókönyve Schmidt Éva szerint

A zsákba varrt lét forgatókönyve Schmidt Éva szerint

A zsákba varrt lét, mint egyfajta elakadás, lekötözöttség, büntetettség, bezártság, áldozatiság állapota A hantik és manysik  körében több változatban élő az Aranyfejedelem éneke, illetve A bálványfejedelem éneke című mítoszokból származik.Ezekben a történetekben a fejedelem ellen testvérei ellen hívja az ellenségnek számító oroszokat, akik a fejedelem kisebbik testvérét nem ölik meg, hanem zsákba varrják, és ló farkához kötve hurcolják végig a hantik /manysik földjén, a démonoknak kínálva áldozatul a megbüntetett foglyot.

Ezt nevezi Schmidt Éva néprajzkutató a zsákba varrt lét állapotának. Úgy gondolja, ez a tehetetlen állapot jellemző őrá, aki részben a nyugati tudományosságot képviseli, de ugyanakkor mégsem nyugati tudósként  van jelen a szibériai terepmunkán, és az ottaniak nem úgy fogadják el.

Ugyanakkor, ha azt képviseli, ami ő a hantik/manysik körében, akkor az otthoniak körében ütközik súlyos nehézségekbe.  De az is nehéz a hetvenes-nyolcvanas években, hogy ő nőként tudósként éljen és dolgozzon a nagyon erősen patriarchális nyugat-szibériai világban.

A kutató a zsákba varrt lét fogalmát a hantik és manysik egy részével kapcsolatban is alkalmazta, sőt úgy tartotta, hogy mi magyarok is zsákba vagyunk varrva, ezért olyan nehéz nekünk. Egész életében kutatta, hogyan juthatunk ki a zsákból, illetve, mit tehetünk azért, hogy megtörténjen az, ami a mítoszokban szerepel: a fejedelem kiengedi a zsákból a testvérét, életre kelti, majd együtt helyreállítják városuk, birodalmuk szabadságát. 

A Halmy György által készített filmekben meggyőződhetünk arról is, hogy a 2002-ben elhunyt néprajztudós abban reménykedett, hogy a képkockákon megosztott tudása, gondolatai nyomán majd az utána következők fogják megtalálni azokat a lépéseket,amelyek a szabaduláshoz és a kiengesztelődéshez, és merjük kimondani: egy új világkép létrejöttéhez, egy új szintézishez vezethetnek.

Fürjes Katalin és Vitalij Szigiljetov tradicionális hanti házioltárt építenek a sorozat egy korábbi előadásán

Fürjes Katalin és Vitalij Szigiljetov tradicionális hanti házioltárt építenek a sorozat egy korábbi előadásán

Fotó: A szerző felvétele

Halmy György szerint A zsákba varrt lét forgatókönyve című filmben Schmidt Éva legrejtettebb világa nyílik meg az igazán érdeklődők számára!  Mint a rendező lapunknak elmondta,a következő előadás és vetítés e mögé a világ mögé tekint, ennek a filmnek szellemi hátterét járja körül.

Teljesen olyan – fogalmazott a rendező – mintha csak azért és úgy mondaná Schmidt Éva a mának, hogy tudta, megnyílvánulásai nekünk, utána következőknek, magyarázatul szolgálhatnak azokra a lelki állapotainkra, ami a zsákba varrt életünknek megfejtése, és ha figyelmesek vagyunk, rájövünk arra, is miért mondja! Persze gondolatai megértése, megfejtése nem egyszerű, a megfejtés azonban mindannyiunknak segíthet.

Az előadás és vetítés helyszíne: Budapest, 1125. Istenhegyi út 29.

Megközelíthető a Széll Kálmán tértől  21-es busszal. (A harmadik megálló.) 

Közreműködik: Fürjes Katalin dob és Berényi Dávid színész

Az Utazás a túlsó világba Schmidt Éva nyomán című könyv, amely a filmek teljes anyagát tartalmazza, újra kapható lesz a helyszínen.

A szervezők kérik, hogy résztvevők regisztráljanak itt:https://www.facebook.com/profile.php?id=100083205943129

Írta a Magyar Hírlap