Politico: az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, hogy ne ölje a civileket

Politico: az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, hogy ne ölje a civileket

“Arra kérik Izraelt, hogy tegyen többet a civil áldozatok elkerülése érdekében” – mondta a lapnak egy amerikai tisztviselő, aki a kényes téma megvitatása érdekében névtelenséget kért. Washington részleteket kért a csapás mögött álló “gondolkodásról és folyamatról” is, és sürgette Izraelt, hogy “precíziós célzást” végezzen, hogy elkerülje a civilek “sérülését”.

A pénteken Izraelbe látogató Antony Blinken amerikai külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy sürgette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy tartson “szünetet” a harcokban, és tanácsokat adott neki a polgári áldozatok csökkentésével kapcsolatban.

Netanjahu azt válaszolta, hogy Izrael nem fog beleegyezni semmilyen tűzszünetbe, és “teljes erővel” szándékozik folytatni a harcokat, amíg a Hamász el nem engedi az október 7-i támadás során ejtett túszokat.

Az Egyesült Államok sürgette Izraelt, hogy a gázai teljes körű invázió helyett “sebészibb” műveletet hajtson végre, hivatkozva a civil és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) lehetséges áldozataira – mondta a névtelenül nyilatkozó tisztviselő a Politico című lapnak, de Netanjahu csak “részben” fogadta meg a tanácsot.

Netanjahu hadat üzent a Hamásznak, miután a palesztin militáns csoport betörése 1400 izraeli életet követelt, többségében civileket. Az IDF repülőgépei és tüzérsége többször is csapást mért Gázára, ami több mint 9000 halálos áldozatot követelt a Hamász által ellenőrzött enklávé egészségügyi tisztviselőinek legfrissebb adatai szerint. Az IDF szárazföldi csapatai múlt pénteken hatoltak be Gázába, és a jelentések szerint kettévágták azt.

A keddi dzsabaliai csapás 50 civil halálát okozta és 150 embert megsebesített. Egy másik, szerdai csapás a helyi orvosok szerint legalább 80 további halálos áldozatot követelt. Izrael mindkét csapást elismerte, mondván, hogy a Hamász magas rangú parancsnokai ellen irányult, akik “szándékosan veszélyeztették a gázai civileket” azzal, hogy emberi pajzsként használták őket.

Míg a Politico-nak nyilatkozó, meg nem nevezett amerikai tisztviselő ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikaiak “továbbra is szilárdan támogatják Izrael önvédelemhez való jogát”, Joe Biden elnök pártjának néhány kongresszusi tagjának fenntartásai vannak.

Pénteken 13 szenátusi demokrata képviselő közös nyilatkozatot adott ki, amelyben “az ellenségeskedések rövid távú beszüntetésére” szólítottak fel, hogy humanitárius segélyt juttassanak Gázába, kiszabadítsák a túszokat, és tárgyalásokat folytassanak a békéről. Eközben a képviselőházi demokraták megvitatják az Izrael megbüntetésére irányuló lehetséges intézkedéseket, ha az nem hajlandó változtatni az irányvonalon, beleértve az amerikai fegyverszállításokhoz kötött “meglévő emberi jogi ellenőrzés tényleges végrehajtását” – mondta a Politico című lapnak a kongresszus egyik tagja névtelenséget kérve.

Írta a Magyar Hírlap