Tech: Elkészült a prototípusa annak az atomreaktornak, ami áramot generálhat a Holdon

Tech: Elkészült a prototípusa annak az atomreaktornak, ami áramot generálhat a Holdon

A Rolls-Royce által fejlesztett reaktorral árammal láthatják el a NASA holdbázisát.

Az egyik legfontosabb kérdés a jövőben megépülő holdbázissal kapcsolatban, hogy vajon milyen forrásból jut majd energiához. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy valamilyen miniatűr atomreaktor generál majd áramot. Ennek fejlesztéséért több vállalat is versenyben van, legutóbb a Rolls-Royce mutatott fel valamit. Egy skóciai konferencián lepleztek le prototípust, amellyel tervezői szerint a Hold déli részére tervezett bázist lehetne üzemeltetni.

A terület egyes részei évmilliárdok óta nem látták a Napot, így igen zord körülmények uralkodnak ott. Ennek ellenére a NASA épp ebben a régióban tervezi megépíteni a bázisát, amit azonban épp emiatt nem lehet napelemekről üzemeltetni. A szervezet azért épp erre a területre fókuszál, mert hatalmas mennyiségű víz lehet a felszín alatt, amit többféle célra is fel lehetne használni – írja az Interesting Engineering.

Hogy az űrhajósok dolgozni – illetve egyáltalán élni – tudjanak a Hold felszínén, az áramellátásnak folyamatosnak kell lennie. Ezt biztosítaná a Rolls-Royce fejlesztése, amelynek fejlesztési munkálataira a vállalat 2023 márciusában 2,9 milliárd font, vagyis nagyjából 1290 milliárd forint támogatást kapott a brit kormánytól.

A reaktor mintegy három méter hosszú és egy méter széles, nem foglalna el túl sok helyet.

Viszont olyannyira prototípus, hogy áramot egyelőre nem termel, ehhez nagyjából hat év fejlesztési munkái szükségesek még, a vállalat 2030-ra ígéri a munka befejezését.

© Rolls-Royce

A reaktor maghasadás révén állíthat majd elő energiát, vagyis lényegében úgy működik majd, mint földi társai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG