A legrégebbi erotikus graffiti az ókorban készült

Az egyik felirat két férfi nemi szervet ábrázol, amelyet egy szikla lapos felületére véstek Vathy térségében.

Objektum doboz

Ugyanennek a sziklának az oldalába szintén bevésve a „DION” (ΔΙΩΝ) nevet találták a régészek.

Volt egy másik felirat is, amelyet 52 méterrel a tengerszint felett találtak. „Nikasitimosz itt szerelte fel Timionát” (Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα) – jegyezte fel a felirat.

Bár az ókori Görögországban nem volt tabu a férfiak közötti szexuális kapcsolat, ez a konkrét felirat mégis rávilágít az ókori görögök „magánéletének” különböző részeire.

A kiemelkedő hely, ahol a két ókori görög kifejezte erotikus szenvedélyét, és a körülötte talált ember alkotta infrastruktúrák mennyisége arra utal, hogy a területen egy épületegyüttes állhatott, ami részben igazolja a szerelmesek műveltségi szintjét.

A feliratok felfedezése egy olyan kis szigeten, mint Astypalaia, arra utal, hogy nem csak a tudósok és a tudományos közösség tagjai tudtak írni.

A graffitiket a görög ábécével írták, amelyet először az i. e. 8. században fejlesztettek ki. A „rusztikusnak” nevezett írásmóddal íródott, amely az i. e. 6. és 5. században volt elterjedt.

Jó állapotban maradt fenn, mivel mészkőbe vésték, amely nagyon tartós anyag.

A legrégebbi erotikus graffiti Görögországban „diadalmas”.

A graffitit felfedező régész Dr. Andreas Vlachopoulos, az őskori régészet szakértője volt.

„Ezek olyan feliratok voltak, amelyeket én diadalmasnak neveznék” – mondta a Princetonban végzett professzor, aki akkor talált rájuk, amikor diákjait az égei-tengeri ókori szigetvilágba vezette be.

„Nagy betűkkel követeltek maguknak helyet, amelyek nemcsak a szexuális vágyat fejezték ki, hanem magáról a szexuális aktusról is beszéltek” – mondta a The Guardiannek. „És ez nagyon-nagyon ritka.”

A sziget északnyugati csücskében, a Vathy-öböl fölött talált felirat alapján a régész úgy véli, hogy a területen egykor katonák garázdálkodhattak.

Írta a Magyar Hírlap