El fogják árasztani a reklámok a Windowst

Fizetett hirdetések érkezhetnek a Windows 11 Start menüjébe. A jelek szerint különböző fejlesztők emelhetik ki az alkalmazásaikat itt, de van egy jó hír is.

Egyre csak szaporodnak a reklámok a Windowsban, már a Gépház és a Start menü is több ízben frissült ezekkel. A Microsoft rendre a fizetős szolgáltatásait – Office, OneDrive – népszerűsíti, de arra is vannak módszereik, hogy az Edge böngészőhöz láncolják a felhasználókat.

Most egy újabb módot találtak a cégnél arra, hogy egy reklámoktól fénylő karácsonyfává varázsolják a Windowst 11-et: a Start menü ajánlott-szekciójába ugyanis (fizetett) alkalmazásajánlások érkezhetnek.

Hasonló egyébként már a Windows 10-ben is volt, és már az sem nyerte el a felhasználók tetszését. A legújabb módszer egyelőre csak a Windows 11 előzetesében bukkant fel, tehát még nincs kőbe vésve, hogy tényleg meg is érkezik a stabil kiadásba – akár a tesztelők irányából érkező népharag is elsöpörheti.

Sovány vigasz, de a reklámra felfigyelő, PhantomOfEarth nevű X-felhasználó úgy találta, a Gépházban, a Start menü beállításai között ki lehet kapcsolni a fizetett alkalmazásajánlásokat.

A Windows 11 már most is tele van hasonló ajánlásokkal, telepítés után a Start menüben például egy sor alkalmazásnak van kint az ikonja (TikTok, Instagram stb.), melyek ugyan nincsenek telepítve, de kattintás után már el is indul a letöltésük – jegyzi meg a Windows Central.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG