„Sokkal jobb volt Ricciardo kínai hétvégéje”

Gyengén indult Daniel Ricciardo számára a 2024-es Formula-1-es évad, az első négy fordulón rendre elmaradt a teljesítménye a csapattárs Yuki Tsunodáétól. Már olyan találgatások is felmerültek, hogy Helmut Markóék ultimátumot adtak az ausztrálnak, hogy ha nem javul sürgősen, akkor Liam Lawson ülhet a helyére a Visa Cash App RB-nél.

Jött aztán a Kínai Nagydíj, ahol Ricciardo új karosszériát kapott a csapattól, és bár az alakulat és ő is hangsúlyozta, hogy nem a problémái miatt érkezett az új váz, hanem alapból is terveztek egy harmadikat bevetni, az ausztrál nem tagadta: Sanghajban a hétvége kezdetétől jobban érezte magát a volán mögött – jóllehet, azt is kiemelte, hogy nem akarja egyből az új karosszériára fogni a javulását, ezt csak néhány futam után lehet kijelenteni biztosan, ha tartós lesz a fejlődése.

f1-ricciardo-sanghaj-visarb-1

Mindenesetre a többszörös nagydíjgyőztes a múlt hétvégén végig erősebbnek tűnt Tsunodánál, s a vasárnapi futamon is esélye lehetett volna a pontszerzése, ha Lance Stroll nem ökleli fel a biztonsági autós fázist követő újraindításnál. Legalábbis maga a versenyző gyorsnak érezte magát:

„Egyértelműen kissé jojózós futam volt. Mindenki korán kiállt kerékcserére, úgyhogy mi hosszan mentünk. Amint felraktuk a második szett közepes gumit, nagyon jók voltunk. Tudom, hogy csak öt-hat körig mentünk velük, de gyorsnak éreztem magam.”

„Mivel még mindig jó állapotban voltak a gumik, úgy döntöttünk, kint maradunk a pályapozíció érdekében. Aztán pedig egy lágy szettet raktunk volna fel a végén. Nagyon jó helyzetben lettünk volna.”

„Természetesen közvetlenül utána csalódottságot és frusztrációt éreztem, de 48 óra elteltével majd ha visszatekintünk, akkor ez egy jó hétvége volt. Csapatként most kaptunk egy gyomros mélyütést, de ha mélyebbre nézünk, akkor volt néhány pozitívum.”

f1-ricciardo-sanghaj-visarb-2

A Visa RB rutinos versenyzője számára megnyugtató fejlemény lehet, hogy a Kínai Nagydíj után a Red Bull F1-es sportszakmai tanácsadója, Marko is pozitívan értékelte a produkcióját, szintén elsőként az új vázról téve említést:

„Az egészet az elejétől kezdve elterveztük, mivel ez a harmadik karosszériánk, amit a pályára akartunk vinni. De persze ennek a változtatásnak pszichológiai hatása is van Daniel előző hétvégéken nyújtott csalódáskeltő produkciói után.”

„Sokkal jobban alakultak Ricciardo számára a dolgok Kínában. Hihetetlennek tartom, hogy Lance Stroll még őt idiótázta le a kockás zászló után. És azt is, hogy büntetést kapott Miamira. Úgyhogy ilyen értelemben ez nem az ő hétvégéje volt.”

formula.hu