Véd a korai öregedés és rák ellen

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédik a sejteket a reaktív oxigénfajok okozta károsodástól. Az oxigén aktív formáihoz (AFC) tartoznak az oxigénionok, a peroxidok és a szabad gyökök. Valószínűleg mindenki hallott már a kárukról. De ahogy a szakértők mondják, valójában minden sokkal bonyolultabb – ha ezek a vegyületek termelődnek a szervezetben, az azt jelenti, hogy valamire szükség van.

Marina Savkina, a Roszpotrebnadzor Központi Járványügyi Kutatóintézet CMD Molekuláris Diagnosztikai Központjának szakértője szerint a reaktív oxigénfajoknak köszönhetően például az immunsejtek elpusztítják az idegen anyagokat: mikroorganizmusokat, vírusokat, daganatos sejteket, toxinokat. Csak a mennyiségük – más szóval az egyensúlyuk – a kérdés.

Maguk a reaktív oxigénfajok termelődése összetett folyamat. És problémává válhat, ha túl sok van belőlük. Megkezdődik a sejtek és az extracelluláris mátrix (intercelluláris tér) oxidációs és pusztulási folyamata. Ez a későbbiekben daganatos folyamatok kialakulását, korai öregedést és különböző gyulladásokat okozhat. Szervezetünk védekező mechanizmusokat talált ki az AFC-k szintjének és hatásának szabályozására. Ezek azok az antioxidánsok, amelyeket mi magunk állítunk elő. A zsírban oldódók a szervezetben lévő zsírokat, a vízben oldódók a folyadékokat tisztítják – mondta a szakértő a Rospotrebnadzor Egészséges táplálkozás portálnak.

Antioxidánsokban gazdag termékek

Az életkor előrehaladtával a szervezet saját antioxidáns védelmi rendszere gyengül, így több a szabad gyök. A semlegesítő anyagok hiányának pótlásában segít a megfelelő étrend. Marina Savkina megnevezte a termékeket – az antioxidánsok fő növényi forrásait az ember számára.

– A leggazdagabbak – bogyós gyümölcsök (friss és különösen szárított formában): csipkebogyó, áfonya, ribizli. A lekvárokban és dzsemekben a védőanyagok sokkal kevesebbek.

– Fűszerek és gyógynövények: menta, szegfűbors, fahéj, oregánó, kakukkfű, zsálya, rozmaring.

– Gyümölcsök és aszalt gyümölcsök: alma, citrom, sárgabarack, aszalt szilva, szárított mangó.

– Olajbogyó.

Vörös cékla.

– Nyers diófélék: mogyoró, mandula, dió, földimogyoró. A napraforgómagok nagyjából ugyanilyen hasznosak.

– Hüvelyesek és gabonafélék: hajdina, árpa, lencse, bab.

– Desszertek: ét- és étcsokoládé – minél több kakaót tartalmaz, annál magasabb az antioxidáns-tartalma.

Számos tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik több zöldséget, gyümölcsöt és bogyós gyümölcsöt fogyasztanak, kisebb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a szürkehályog, a stroke kialakulásának. Ezeknek a termékeknek a mennyisége a napi étrendben legalább 400–600 grammnak kell lennie – emlékeztetett a szakértő.

Írta a Magyar Hírlap